Skip navigation
Hulp nodig?
Onbedoeld zwanger?

We zijn er voor je. Onze hulp is gratis. Neem contact met ons op!

Bel 035 621 42 05 Stuur een bericht

Abortusmethoden

Abortus is het voortijdig afbreken van een zwangerschap door medisch ingrijpen. In Nederland is abortus toegestaan tot 24 weken. Wie een abortus overweegt, moet informatie hebben over de verschillende abortustechnieken. Welke techniek wordt gebruikt, hangt af van het aantal weken van de zwangerschap.

Let op: hoewel het zo feitelijk mogelijk is omschreven, kan het als heftig worden ervaren.

Tot 9 weken zwangerschap: de abortuspil

Tot 9 weken zwangerschap, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie, kan de zwangerschap worden afgebroken middels de zogeheten ‘abortuspil’. Anders dan de naam doet vermoeden bestaat dit uit een reeks pillen. Deze eerste pil wordt oraal ingenomen in de abortuskliniek. Het tweede medicijn bestaat uit 4 pillen die thuis ingebracht moeten worden. Deze pillen veroorzaken samentrekkingen van de baarmoeder, zodat het embryo wordt uitgedreven.

Tot 13 weken zwangerschap: zuigcurettage

Tabletten die eerst ingenomen moeten worden maken de baarmoedermond week. Met behulp van een ‘eendenbek’ wordt met steeds dikkere staafjes de baarmoedermond opgerekt voor de slang van de vacuümpomp. Met deze vacuümpomp worden de foetus en de placenta in kleine stukjes uit de baarmoeder gezogen.

13 tot 24 weken zwangerschap: Instrumentale abortus

Tabletten die eerst ingenomen moeten worden maken de baarmoedermond week. Het kraakbeen van onder andere het hoofdje is gehard tot bot. Daarom wordt de foetus in de baarmoeder met een abortustang verknipt en naar buiten gebracht. Vervolgens wordt er nog een zuigcurettage uitgevoerd om de baarmoeder helemaal leeg te maken.

13 tot 24 weken zwangerschap: opwekken bevalling

Vanaf 13 weken zwangerschap kan ook een bevalling worden opgewekt. Er wordt een stof rechtstreeks in de ader of in het vruchtwater gespoten. Dit laat de baarmoeder samentrekken en bespoedigen zo het uitstoten van de vrucht. Het kind is op dit ogenblik meestal nog niet levensvatbaar, zodat het tijdens of kort na de geboorte sterft. Deze behandeling vind meestal plaats in een ziekenhuis.

 

Zie hier voor een iets uitgebreidere uitleg.